Imate Facebook stran, a nekega pozitivnega učinka in uspeha z njo ne dosegate?
Facebook stran, enako kot klasična spletna stran, je popolnoma nekoristna, če nima obiskovalcev oziroma v primeru Facebooka t.i. sledilcev, prijateljev, všečkov …

Ni dovolj, da imamo Facebook stran, če pa zanjo nihče ne ve. Namreč, če želimo nekaj prodati, za to najprej potrebujemo potencialne kupce, ki pa so v primeru Facebooka to lahko kar naši virtualni prijatelji in sledilci.

V tem prispevku bom poskušal na kratko opisati nekaj preprostih nasvetov, s katerimi v določenem času pridemo do prodajno uspešne Facebook strani.

Preden pa se lotimo pridobivanja novih »všečkov« moramo poskrbeti, da bomo na naši novi Facebook strani imeli vsaj nekaj zanimive in uporabne vsebine za naše obiskovalce, nato pa bomo redno dodajali nove vsebine, z namenom da obdržimo naše sledilce.

V naslednjem koraku bom predstavil način kako privabiti obiskovalce, da postanejo sledilci na naši Facebook strani.

Kako pridobiti »všečke« na svoji Facebook strani?

Najprej in najlažje bomo dobili nekaj »všečkov« od naših prijateljev in sorodnikov. To bo za začetek nekaj, sploh če bodo ti naše objave tudi delili dalje med svoje prijatelje.

Plačljivi všečki
Lahko se odločimo tudi za t. i. plačljive všečke, za katere nekaj plačamo, a po navadi ti všečki, razen za navidezno povečanje števila všečkov na naši Facebook strani, nimajo drugega učinka. Najverjetneje bomo s takšno naložbo dobili le nekaj novih navideznih prijateljev in sledilcev iz daljnih držav, ki pa zagotovo ne bodo naše potencialne stranke.

Strateško pridobivanje všečkov
Vsekakor je bolje kot »nakup všečkov«, da se raje takoj lotimo strateškega pridobivanja všečkov, na način, da najprej ugotovimo in določimo svojo ciljno skupino ljudi, katere bi znalo zanimati naši izdelki in storitve. Ciljni skupini bomo namreč lahko lažje poslali vabilo, da se povežejo z nami, saj jih naši izdelki zanimajo in bodo z veliko verjetnostjo našo ponudbo nato tudi dalje širili, tako da bodo všečkali ter delili naše objave.

Facebook oglaševanje
Ko imamo enkrat določeno ciljno skupino je pravi trenutek, da pričnemo to uporabljati tudi pri plačljivem Facebook oglaševanju. Zaenkrat je Facebook eno izmed cenejših orodij za oglaševanje na spletu, ki hkrati nudi neskončne možnosti natančnega ciljanja na določeno skupino ljudi. Facebook oglaševanje lahko uporabimo tako za širjenje naših vsebin, kot tudi za oglaševanje naše ponudbe. S pomočjo Facebook oglaševanja lahko enostavno povečamo doseg naših vsebin in hitro dosežemo tudi take, ki nas še ne poznajo ter bi jih naša vsebina lahko zanimala.

Facebook nagradne igre
Naslednja naloga je, da na Facebooku pripravimo enostavno, a vseeno zanimivo nagradno igro v kateri za sodelovanje zahtevamo, da obiskovalec odgovori na naše nagradno vprašanje in všečka ter deli našo objavo. V nagradni igri recimo uporabimo preprost marketinški trik, tako da Facebook obiskovalcem postavimo takšno nagradno vprašanje, katere odgovor (podatek) se bo nahajal le na naši klasični spletni strani (seveda če jo že imamo). Vsak, ki bo hotel sodelovati v nagradni igri, bo tako moral obiskati tudi našo spletno stran in bo tako bolje spoznal našo celotno ponudbo.
Lahko bi rekli kar tri muhe na en mah (lajk za Facebook stran, delitev FB objave in obisk naše spletne strani). Preprost, učinkovit in zelo ugoden način, da ljudje bolje spoznajo nas in našo ponudbo.
Nagrade morajo biti privlačne, na koncu pa moramo javno objaviti srečne dobitnike. Nagradno igro z novimi izzivi moramo ponavljali, najbolje kar vsak mesec ali celo tedensko.

Facebook povezava na spletni strani
Če že imamo svojo klasično spletno stran, potem moramo obvezno na vidno mesto dodati Facebook ikono s povezavo na našo FB stran in dati možnost, da nas obiskovalci všečkajo. Še bolje, če na spletni strani na kratko nagovorimo obiskovalce, da nas »spremljajo« tudi na naši Facebook strani.

Facebook povezava v e-pošti
Pri pošiljanju e-pošte ne smemo pozabiti dodati v t.i. e-mail podpis povezavo do naše FB strani.

Facebook povezava na »klasičnih« reklamah in medijih
Našo Facebook stran moramo promovirati tudi v realnem svetu in drugih medijih v katerih oglašujemo našo ponudbo npr. na letakih, dopisnih listih, reklamnih tablah, reklamnih majicah in nenazadnje tudi na naših računih ter ponudbah, ki jih pošiljamo strankam.

Kako upravljati svojo Facebook stran?

V drugem delu bom predstavil nekaj uporabnih nasvetov za učinkovito upravljanje naše Facebook strani.