Je tvoj telefon prva stvar, ki se je dotakneš zjutraj, in zadnja pred spanjem?

Odvisnost od telefona in zasvojenost z družabnim omrežjem škodi našemu mentalnemu zdravju, partnerskim in drugim odnosom ter nenazadnje negativno vpliva tudi na naše gospodarstvo.

Virtualni svet nas neprestano bombardira z novimi sporočili in različnimi informacijami, ki pritegnejo našo pozornost, zato nam mnogokrat ne dovolijo, da bi pričeli ter planirali svoj dan, kot bi morda želeli.

Družabna omrežja so osnovana tako, da ustvarijo odzive, ki vodijo v odvisnost in spodbujajo takšna dejanja, da nam ta dajejo potrebo po nenehnem preverjanju in odzivanju na vsa prejeta sporočila, saj vedo da se nam bo v primeru zatišja takšnih sporočil in informacij v nas pojavila tesnoba ter občutek, da smo pozabljeni, nezaželeni in ne občudovani.

Kako ugotoviš, če si odvisen od telefona oziroma da si zasvojen z družabnim omrežjem?
 1. Telefon imaš vedno pri sebi, če ga nimaš v svojem vidnem polju postaneš takoj nervozen.
 2. Redno (vsaj nekajkrat na uro) preveriš, če si prejel kakšno novo sporočilo, »like« ali pa te samo zanima »koliko je ura?«.
 3. Zanemarjaš medsebojne odnose s svojimi bližjimi in si do njih velikokrat brez razloga neprijazen, hkrati pa si vseskozi dostopen ter prijazen do svojih »virtualnih prijateljev« na družabnem omrežju.
 4. Imaš slabo vest, a tega ne priznaš, zato sebi in drugim svojo odvisnost močno zanikaš. Da ne prihaja stalno do očitka o prekomerni uporabi telefona, se skrivaš in uporabljaš telefon na skrivaj.
 5. Na telefon gledaš, kot na rešitelja vseh svojih težav, te težave pa so velikokrat le izgovor za tvojo odvisnost, saj gre po navadi za težave, ki bi jih lahko v realnem življenju rešil takoj in z lahkoto, ali pa te celo izvirajo ravno iz tvoje odvisnosti od telefona ter družabnih omrežij.
 6. Telefon večkrat dnevno polniš, to pa opravičuješ s tem da imaš že »zelo slabo baterijo«, zato s seboj pogosto nosiš polnilec ali polnilno enoto.
 7. Na družabnih omrežjih (FB, Instagram …) imaš na stotine »prijateljev«, a stalno iščeš še nove, da bi imel še več »zanimive in raznolike vsebine«.
 8. Tvoj edini in relevanten medij za vse informacije so objave na družabnem omrežju, tudi če so še tako bizarne ter povsem neresnične.
 9. Pogosto imaš občutek, da ti je zvonil telefon ali da si prejel sms in zato moraš to takoj »preveriti«.
 10. V primeru nedelovanja interneta postaneš takoj nervozen in prepirljiv, saj ne veš kaj bi v tem času počel.
 11. Vsako stvar vedno preveriš še na telefonu (spletu), saj je to tvoj edini svet, ki mu zaupaš in zato pogosto več ne ločiš med virtualnim ter realnim svetom.
 12. Zanemarjaš ali površno opravljaš vsakodnevna opravila tako doma, kot v službi, medtem pa si še dodatno nezadovoljen, saj teh opravil ne maraš in zato komaj čakaš, da se vrneš v svoj »prijazen« virtualen svet.
 13. Pogosto nevede gledaš, bereš ali poslušaš iste zadeve, saj tvoji možgani rabijo samo »hrano« in zato ni važno s kakšno vsebino jih “hraniš”.
 14. Za delo ne uporabljaš več računalnika in drugih naprav, ampak vse »rešiš« kar s svojim priročnim pametnim telefonom. Telefon pogosto uporabljaš tudi za stvari, ki bi jih lahko počel z drugimi za to namenjenimi napravami.
 15. Ob rojstnem dnevu ali praznikih ti je veliko bolj pomembno koliko voščil dobiš na družabnem omrežju in preko telefonskih sporočil, kot pa fizičnih voščil.
 16. Vse ikone (bližnjice) družabnih omrežij imaš na prvi strani zaslona telefona, tako da so ti kar najhitreje na dosegu.
 17. Na omrežjih, kjer si stalno prisoten imaš izklopljeno funkcijo prikaza svoje trenutne prisotnosti, saj ne želiš, da bi drugi videli, da si vseskozi aktiven na tem omrežju.
 18. Zanikaš svojo prekomerno uporabo telefona in družabnih omrežij.
 19. Ponoči slabo spiš, ker pred spanjem redno gledaš v zaslon telefona ali računalnika (rezultat učinka modre svetlobe).
 20. Doživljaš močan strah pred vsemi socialnimi interakcijami.

Dovolj, da ugotovimo, če smo že odvisni ali pa na poti v odvisnost od telefona ali družabnega omrežja je že, da se najdemo v nekaterih od naštetih točk. Prvi korak k ozdravitvi je, da si svojo odvisnost tudi priznamo in pričnemo takoj delati na sebi.

Jaz že nisem odvisen od telefona ali celo zasvojen z družabnim omrežjem!

Zanikanje in laži so nedvomno še eno opozorilo, da smo verjetno že precej zasvojeni s telefonom ali družabnim omrežjem. Zadeva je podobna, kot pri vseh ostalih odvisnostih, zato je lahko pot do ozdravitve težka in dolgotrajna. Skoraj noben alkoholik ne prizna da je alkoholik, ampak le išče različne izgovore za svojo prekomerno pitje, še redkeje pa se kakšen alkoholik sam odloči za zdravljenje odvisnosti, zato je po navadi potrebna t. i. intervencija doma ali v službi. Podobno je tudi pri tej tehnološki zasvojenosti.

Ko moramo izbirati med telefonom, družabnim omrežjem in svojo družino?

Odvisnost od telefona in družabnih omrežij je postala pomembna grožnja za marsikatero zakonsko zvezo in po raziskavah so vedno večji dejavnik za številne zakonske razveze ter razdrte družine. Preveč časa, ki ga porabimo za družabna omrežja, lahko povzroči konflikte v odnosih. Vedno več razvezanih parov priznava, da so družabna omrežja igrala pomembno vlogo pri odločitvi za ločitev. Po tujih raziskavah je eden od sedmih poročenih oseb že razmišljal o ločitvi zaradi posamezne objave svojega zakonca na Facebooku ali drugih družabnih omrežjih.

Študije so tudi pokazale, da bolj ko nekdo uporablja Facebook, večja je verjetnost, da pride v konflikt s partnerjem, saj namesto, da bi vzdrževali dobre medsebojne odnose in reševali težave, smo prilepljeni na svoj telefon ali zaslon monitorja. Partnerju s tem dajemo jasno sporočilo, da nas bolj zanima, kaj se dogaja drugje in z drugim, kot pa kaj se dogaja z njim oziroma vama. Znano je, da je za dobro razmerje potrebno trdo delo, zato se mnogi, ki tega ne zmorejo ali pa morda tudi ne želijo, raje odločijo in pobegnejo na družabna omrežja ter varno živijo v svojem virtualnem svetu. Takšni ljudje na družabnih omrežjih iščejo sorodne duše in navezujejo najrazličnejše stike k njimi.

Še nekaj podatkov iz raziskav:

 • petina zakonskih parov je priznala uporabo Facebooka, kot pomemben vzrok ljubosumnosti v svoji zakonski zvezi.
 • četrtina zakonskih parov je priznala, da Facebook vsaj enkrat na teden sproži prepire s partnerjem.
 • tretjina odraslih skriva svoja gesla socialnih omrežij pred svojim zakoncem.

(viri raziskav so navedeni na koncu članka)

Kako je možno zmanjšati to odvisnost?

Telefon ne uporabljajte za budilko!

Večina ljudi ne uporablja več budilk, namesto tega vztrajamo pri uporabi svojih pametnih telefonov kot budilke, kar nas prisili, da spimo s telefonom. V tem primeru je telefon prva stvar s katero se srečamo, ko se zbudimo, saj izklopimo alarm, preverimo čas … to pa nas potem pogosto vodi k drugim dejavnostim na svojem telefonu, saj čutimo potrebo po preverjanju novih sporočil in ostalih informacij. Nabavimo si budilko, telefona pa nikakor ne nosimo s seboj v spalnico! 

Jutranjo kavo ali čaj lahko spijete tudi brez telefona!

Zelo pomemba stvar, če želimo premagati svojo odvisno od telefona je, da tega prenehamo uporabljamo med vsakim obrokom. Med odvajanjem od telefona in družabnih omrežij je zato bolje, da raje prebiramo klasične medije.

Naredite si urnik, zapolnite svoj dan!

Eden od pomembnih stvari pri premagovanju odvisnosti od telefona in družabnih omrežij je, da si naredimo urnik za vsak dan ter se tega držimo. Urnik si pripravimo tako, da je za nas prijeten in družaben ter da izločimo možnost, da bi nam postalo dolgočasno in bi potem ponovno posegali po telefonu ter družabnem omrežju. Odmorov ne izkoriščamo niti za t. i. »hitro preletavanje« po telefonu.

Ne rabite vsega vedeti in verjeti kar ljudje objavljajo!

Smo prepričani, da moramo videti in vedeti vse kar ljudje objavljajo na družabnem omrežju? Je vse to kar objavljajo resnično? Je naše življenje zanimivejše in boljše ker smo stalno seznanjeni kaj počnejo drugi ljudje? Splet je poln prevar, laži, zavajanja, njegova moč pa se kaže, ko vidimo da lahko družabna omrežja vplivajo celo na izid volitev v pomembnih državah sveta.

Namestite si aplikacijo, ki beleži vse vaše aktivnosti na telefonu!

Pri odvajanju od telefona nam lahko pomagajo kar aplikacije na samih telefonih in računalnikih. Namestimo si eno takšnih aplikacij, ki spremlja našo uporabo telefona in aplikacij na njem (seznam nekaterih je naveden tudi na koncu tega članka), ter začnimo biti pozorni na to, kolikokrat na dan uporabljamo telefon ter katere aplikacije. Morda nas bodo podatki zelo presenetili in si bomo potem prizadevali te pretirane številke vsak dan zmanjšati. Lahko pa si sami že v osnovi onemogočimo dostope do določenih aplikacij na telefonu.

Odstranite svoje najljubše aplikacije!

Odstranimo vse aplikacije in bližnjice svojih najljubših aplikacij, katere so nas tudi najbolj okupirale ter nas potegnile v odvisnost.

Svoj »pametni« telefon zamenjate z bolj »butastim« telefonom!

Morda celo najhitrejši način odvajanja je, da svoj pametni telefon začasno zamenjamo s kakšnim »manj pametnim« telefonom. Takšen telefon brez vseh funkcij lahko tudi kot novega in zelo ugodno nabavimo pri svojem operaterju ali pri trgovcu z mobilno opremo. Takšen osnovni telefon nam omogoča samo telefoniranje in pisanje kratkih sms sporočil, nobenega sodobnega spletnega brskalnika ter nobenih naprednih aplikacij. Za fotografiranje na izletu pa bomo tako pričeli uporabljati klasični fotoaparat in ne več telefon.

Zaupajte nekomu, ki vam lahko pomaga!

Lahko se tudi zgodi, da bodo naši samostojni poskusi odjavanja večkrat neuspešni, zato je morda najbolje da takrat za trenutek pozabimo na svoj ego in zaupajmo svojo težavo nekomu, ki nam bo lahko pomagal pri premagovanju naše odvisnosti. Najboljše je, da je to oseba, ki je tudi fizično čim več časa z nami, saj nas bo lahko le tako vseskozi opozarjala, če bi nas morda ponovno zaneslo. Seveda pa ta naš pomočnik ne sme biti sam odvisen od družabnega omrežja in telefona.

Da bi nadzirali in ustavili zasvojenost s pametnimi telefoni ter družabnimi omrežji, se moramo za to najprej odločiti sami pri sebi. Držati se moramo zgoraj navedenih nasvetov in najti primerna nadomestila za čas, ki smo ga pred tem porabili v družbi svojega telefona in na družabnih omrežjih. Če si ne bomo dali možnosti, da nas elektronske naprave spremljajo na vsakem koraku, se bomo tudi lažje odklopili od njih. Ko bomo nekaj časa izvajali omenjene korake, bo naša potreba po nenehnem brskanju po telefonu in družabnih omrežjih postajala vse manjša. Predvsem začnimo počasi, da ne bomo prehitro obupali in se vrnili na svoja stara pota.

Mobilne aplikacije za pomoč pri odvajanju odvisnosti od mobilne naprave in družabnih omrežij.

OFFTIME (Android in Apple iOS)

Aplikacija nam omogoča spremljanje uporabe telefona, lahko si sami postavljamo ovire, si ustvarjamo opomnike ali omejujemo dostop do določenih aplikacij. Možno je tudi blokirati klice, kratka sporočila in vsa ostala obvestila, pri čemer pa lahko res pomembne kontakte uvrstimo med izjeme.

Spletna stran aplikacije

APPDETOX (Android)

Aplikacija mogoča delno omejen ali popolnoma blokiran dostop do naših aplikacij. Če uporabnik prekrši katero od teh postavljenih pravil, ga aplikacija opomni in si to tudi zabeleži v poročilu, kjer lahko nato spremljamo svojo uspešnost pri odvajanju.

Aplikacija v GooglePlay

FOREST (Android in Apple iOS)

Aplikacija v kateri posadimo virtualno drevo in jo opazujemo, kako ta raste. Pogoj za rast je, da se držimo predhodno nastavljenih omejitev. Lahko seveda določimo aplikacije, ki bodo izjema, za vse ostale pa velja, da z uporabo naše drevo uničujejo. Uspešna rast nato prinaša nagrade v obliki novih dreves in pogozdovanja.

Spletna stran aplikacije

Koristne povezave:

LOGOUT – Center pomoči pri prekomerni rabi interneta